Orgelwebsites uit België

door Geert Jan Pottjewijd | Het ORGEL | Jaargang 120 | (2024) | Nummer 1

DtBob-homepages

Rond het jaar 2000 werd op de website van dit blad een pagina aangemaakt met een grote hoeveelheid links naar orgelsites. Sinds een jaar of tien worden twee links per dag toegevoegd. Dat maakt het proces overzichtelijk en nodigt bezoekers uit om dagelijks te kijken. Het aantal links is op dit moment uitgegroeid tot circa 18.000. Jaarlijks worden alle links gecontroleerd of deze nog geldig zijn. Ongeldige links worden vervangen door een nieuwe link of verwijderd als ze niet terug te vinden zijn.

De informatieve waarde van websites is sterk wisselend. Vaak wordt op de site van een kerk het orgel en/of de kerkmuziek kort beschreven. Ook zijn er websites van een organist over zijn of haar bezigheden. Een klein gedeelte van de websites heeft een grote informatieve waarde voor organologisch onderzoek. Deze sites beschrijven bijvoorbeeld de orgelgeschiedenis van een omvangrijk gebied of van één bepaalde orgelmaker. We proberen via korte artikeltjes geregeld uw aandacht te vestigen op websites die vooral interessant zijn voor organologisch onderzoek. In dit artikel worden enkele sites uit België beschreven. Via de QR-codes (in de digitale versie van dit blad ook via de onderstreepte links) kunt u deze sites eenvoudig bezoeken.