Vroege Vogels. De orgelmuziek van Willem Vogel uit het midden van de twintigste eeuw

door Christiaan Winter |Het ORGEL |Jaargang 119 |(2023) |Nummer 6

Misericorde 'Willem Vogel' onder een van de koorbanken in de Oude Kerk van Amsterdam

Willem Vogel heeft gedurende zes decennia zijn compositorische bijdragen geleverd aan de Nederlandse liturgische muziek in vooral liedmelodieën, koorwerken en composities voor orgel. In dit artikel staat de vroege orgelmuziek van Vogel centraal. Na een biografische schets volgt Vogels visie op de orgelbouw en het orgelrepertoire. Vervolgens komt Vogels vroege orgeloeuvre ter sprake en de wijze waarop het klankidioom van anderen diens werk heeft beïnvloed. Daarna wordt een van zijn orgelwerken op de muziek-analytische snijtafel gelegd en ten slotte wordt ingegaan op de waarde van Vogels orgelwerken driekwart eeuw na ontstaan.

Afbeeldingen