Orgels & organisten bij de schilder Johannes Bosboom

door Frans Jespers |Het ORGEL |Jaargang 119 |(2023) |Nummer 4

Oksaal Sint-Petrusbasiliek in Boxmeer (OC 59) Aquarel, 13 x 20 cm, particuliere collectie

Johannes Bosboom (1817-1891) heeft zich tijdens zijn loopbaan als schilder toegelegd op kerkinterieurs, met veel succes. In die interieurs komen geregeld orgels voor, maar zelden een organist. Eigenlijk is er maar één organist die hij in verschillende gedaantes schilderde: de orgelspelende monnik. Het model hiervoor was de karmeliet broeder Gregorius uit Boxmeer. Als je de orgels nauwkeurig bekijkt dan blijkt dat de Haagse schilder zich soms grote vrijheden heeft veroorloofd. Wat bezielde hem om zo om te gaan met de realiteit? Heeft zijn werk wel documentaire waarde? Hoe dicht kwam hij bij orgel en organist?

Bijlage

Overzicht van alle kunstwerken van Johannes Bosboom met een herkenbaar orgel

 

Afbeeldingen