In het recente nummer

door Jan Smelik | Het ORGEL | Jaargang 119 | (2023) | Nummer 3

Een jaar geleden ging het project StayTuned.nu van start. Inmiddels zijn er een drietal activiteiten geweest. Peter Ouwerkerk evalueert het project. Hij beschrijft knelpunten om kinderen (blijvend) te interesseren voor het orgel, en wat in elk geval nodig is om die problemen op te lossen. [Het volledige artikel is te lezen in de preview hieronder en als pdf hier te downloaden. Na het lezen ervan kunnen niet-abonnees een abonnement nemen via secretaris@kvok.nl] .

In zijn column beschrijft Jos van der Kooy zijn ervaringen met registranten, zowel als concertgever als docent.

Sietze de Vries interviewde Winold van der Putten. Een gesprek over de loopbaan, de idealen en over de zoektocht van deze orgelbouwer/intonateur naar de klank van het middeleeuwse orgel.

In het vorige nummer stond het artikel van Dirk Luijmes over Willem Gottlieb Hauff. In het tweede artikel over de muzikantenfamilie Hauff komen leven en werk van zijn nazaten aan de orde: Ferdinand en Wilhelm Gottlieb (junior) en Wilhelm Reinier.

Hans Fidom zoomt in op het concert dat het Castello Consort op 14 mei geven in het Orgelpark. Het ensemble speelt o.a. een nieuwe compositie van Martijn Padding, dat gecomponeerd werd om de voltooiing te vieren van het orgel dat het consort door Orgelmakerij Reil liet bouwen.

De Antwerpse orgelmaker Louis II Delhaye heeft diverse werkzaamheden uitgevoerd in Nederland. Auke H. Vlagsma resumeert deze. Ook bespreekt hij hoe de Antwerpse orgelbouwer zich in Nederland kon profileren en in hoeverre zijn orgels in de Nederlandse orgelcultuur pasten.

Wietse Ouwejan verzorgt de rubriek Orgelbouwnieuws. Daarin komen de restauratiewerkzaamheden aan bod in de Dominicuskerk Amsterdam, Grote Kerk Apeldoorn, Stefanuskerk Beilen, Grote Kerk Naarden, Dorpskerk Noordbroek, Schildkerk Rijssen en Rumpts Kerkje Rumpt. Ook wordt de restauratie van het bureau-orgel van Niels-Jan van der Hoek (Hardinxveld-Giessendam) beschreven.

Jolanda Zwoferink recenseert het boek Johann Scheibe: Organ builder in Leipzig at the time of Bach van Lynn Edwards Butler.

De Achterplaat over ‘Antwerpse vormgevers van barokke orgelfronten’ wijdt Auke H. Vlagsma dit keer aan beeldhouwer Jan Pieter Baurscheit II (1699-1768), die betrokken was bij de bouw van de orgelfronten in de St.-Joriskerk te Antwerpen en de St.-Bavokerk te Boechout.

Neem een kijkje in het nummer: