Marcel Dupré – leven en werk, deel 3 (slot)

door Ben van Oosten | Het ORGEL | Jaargang 119 | (2023) | Nummer 2

Marcel Dupré was een van de belangrijkste figuren in de orgelwereld van de twintigste eeuw. Toch is hij in onze tijd vaak bekritiseerd en wordt slechts een klein deel van zijn omvangrijke orgeloeuvre gespeeld. Deze artikelenserie hoopt bij te dragen aan een beter begrip en een grotere waardering voor deze laatste belangrijke vertegenwoordiger van het Frans-symfonische tijdperk. In deel 1 is de levensloop van Dupré tot aan de Tweede Wereldoorlog beschreven. Ook is aandacht besteed aan zijn carrière als internationaal concertorganist en improvisator, en aan zijn pedagogische activiteiten. In het tweede deel stonden zijn orgelcomposities en de uitvoering ervan centraal.
Dit slotdeel gaat over Dupré en de orgelbouw. Tevens wordt de laatste levensfase van de componist beschreven. Tot slot wordt antwoord gegeven op de vraag wat de actuele betekenis van Dupré is als organist, componist, pedagoog en theoreticus.

Afbeeldingen