In het recente nummer

door Jan Smelik | Foto's: Jan Smeliuk | Het ORGEL | Jaargang 119 | (2023) | Nummer 2

Op de cover van het maartnummer staat een foto van het König-orgel in de Stevenskerk te Nijmegen. Het nummer is dan ook voor een belangrijk deel gewijd aan de bouwer van dit orgel en aan de organist die rond 1800 vaste bespeler van dit instrument was. Frans Jespers schreef een artikel over Ludwig König en zijn werkzaamheden in Nederland. De Nijmeegse organist en musicoloog Dirk Luijmes verdiepte zich in de geschiedenis van de muzikantenfamilie Hauff. In het eerste deel van het tweeluik gaat hij in op het leven en werk van Wilhelm Gottlieb Hauff senior (1749-1816), die vanaf 1791 organist van de Stevenskerk was.

Het maartnummer opent met laatste artikel van de drieluik die Ben van Oosten schreef over Marcel Dupré. Het slotdeel behandelt Dupré en de orgelbouw. Tevens wordt de laatste levensfase van de componist beschreven. Tot slot wordt antwoord gegeven op de vraag wat de actuele betekenis van Dupré is als organist, componist, pedagoog en theoreticus.

Op 19 januari 2023 overleed Nico Waasdorp. Albert van der Hoeven herdenkt zijn oud-docent, die van 1976 tot 1991 docent was aan het Zwols conservatorium.

Jos van der Kooy schreef opnieuw een column naar aanleiding het feit dat Karl Straube 150 jaar geleden werd geboren. Dit keer gaat hij in Straube als organist en promotor van het orgeloeuvre van Max Reger.

In de rubriek Orgelbouwnieuws, ditmaal verzorgd door Bert den Hertog, kunt u berichten lezen over de orgelprojecten in de Koningskerk te Amsterdam (Watergraafsmeer), de H. Antonius van Padua in De Hoef, de St.-Jan van Gouda, de Grote Kerk te Monnickendam, de Nieuwe Kerk van Nieuwerkerk aan den IJssel, de Dorpskerk van Nootdorp, de Dorpskerk van Oud-Beijerland en de Willibrorduskerk te Wassenaar.

Vijf jaar geleden kwam het Utopa Barokorgel in het Orgelpark van Amsterdam gereed. Ter gelegenheid daarvan schrijft Hans Fidom over orgelmaker Helmut Werner, die namens de firma Hermann Eule Orgelbau in Bautzen bij de bouw van dit orgel betrokken was.

Theo Jellema bespreekt het boek Een prachtig werk. 280 jaren orgels en hun gebruik in de Sint-Bonifatiuskerk te Leeuwarden’. Het tweede deel uit de achterplaat-serie ‘Antwerpse vormgevers van barokke orgelfronten’ door Auke H. Vlagsma handelt over de kassen van het orgel in de St.-Sulpitiuskerk te Diest.

Neem een kijkje in het nummer: