De muzikantenfamilie Hauff. Deel 1: Wilhelm Gottlieb senior

door Dirk Luijmes | Het ORGEL | Jaargang 119 | (2023) | Nummer 2

König-orgel, Stevenskerk te Nijmegen

Vandaag de dag zijn ze grotendeels vergeten: de telgen van de organisten- en componistenfamilie Hauff. Dat was zo’n twee eeuwen geleden anders. Vader Wilhelm Gottlieb en zijn zoons Ferdinand en Wilhelm Gottlieb (junior) waren destijds niet de onbekendste musici van Nederland. Hun namen zijn onder meer verbonden aan prominente Nederlandse orgels als het König-orgel van de Nijmeegse Stevenskerk en het Schnitger/Hinsz-orgel van de Martinikerk in Groningen. Bijna een eeuw lang bepaalden de Hauffs in meer of mindere mate een deel van het Nederlandse orgellandschap. Vader en zonen waren rond 1800 in Nijmegen te vinden, de stad waar de (Nijmeegse) organist Dirk Luijmes hun sporen oppakte en de archieven indook. De eerste aflevering over de familie gaat over vader Wilhelm Gottlieb.

Afbeeldingen