In het recente nummer

door Jan Smelik |Het ORGEL |Jaargang 119 |(2023) |Nummer 1

Jaargang 119 van Het Orgel opent met deel 2 van een drieluik over Marcel Dupré, de laatste belangrijke vertegenwoordiger van het Frans-symfonische tijdperk. In dit deel behandelt de auteur, Ben van Oosten, het orgeloeuvre van Dupré en de uitvoering daarvan.
De column van Jos van der Kooy handelt over Karl Straube, die op 6 januari 1873 (150 jaar geleden dus) geboren werd.
Frans Jespers ging op zoek naar aspecten die bepalend zijn voor het bijzondere timbre van orgels van de familie Smits. In zijn artikel wordt de Smits-klank in verband gebracht met de opmerkelijke visie en verbazingwekkende aanpak van de Smits-dynastie, tegen de achtergrond van de Nederlandse orgelbouw in de negentiende eeuw.
In het Orgelpark vindt op 19 februari een concert plaats van het Ensemble Capricorno o.l.v. Herman Jeurissen en organist Geerten van de Wetering. Hans Fidom gaat in op het thema van het concert: achttiende- en negentiende-eeuwse getoonzette protestteksten tegen de jacht.
In 2020 schreef Frans Brouwer een aantal portretten over intonateurs. Als vervolg daarop maakte Bert den Hertog een portret van Henk Braad, tot voor kort intonateur bij Orgelmakerij Bakker & Timmenga. Uiteraard komen Braads inzichten en ervaringen met betrekking tot het intoneren uitgebreid aan de orde. Maar ook zijn werkzaamheden als organist, keyboardspeler van een popband en verzamelaar van harmoniums passeren de revue.
Wietse Ouwejan herdenkt Gerwin Hoekstra die op 27 november 2022 op 30-jarige leeftijd overleed. “Gerwin had de gedrevenheid van een topsporter en de precisie van een chirurg”.
Jos van der Kooy schreef enige tijd geleden een column over podiumangst. De column leverde nogal wat reacties op en die waren aanleiding om het onderwerp opnieuw aandacht te geven. In het artikel laat Jos van der Kooy twee oud-studenten aan het woord. Chiel Jan van Hofwegen beschrijft zijn ervaringen met plankenkoorts. Dirk Jan Versluis, organist én psycholoog, beantwoordt een aantal vragen over oorzaken en behandelingen van podiumangst.
Het Orgel heeft decennialang de rubriek ‘Orgelbouwnieuws’ gekend. Helaas was deze rubriek een aantal jaren geleden gestopt, maar in het januarinummer 2023 wordt de rubriek weer opgestart. Er zijn nieuwe, deskundige medewerkers gevonden: Bert den Hertog, Gerrit Hoving en Wietse Ouwejan. In dit nummer beschrijft Gerrit Hoving tien orgelbouwprojecten
René Verwer bespreekt het boek Das Orgelwerk von André Fleury (1903-1995) und sein Verhältnis zur französischen Orgelmusik des 20. Jahrhunderts van Wilhelm Hafner.
De rubriek ‘Achterplaat’ is deze jaargang gewijd aan Antwerpse vormgevers van barokke orgelfronten. Auke H. Vlagsma, organoloog en architect, heeft zes barokke orgelkassen uit Vlaanderen en Nederland uitgekozen waaraan zeventiende- en achttiende-eeuwse beeldhouwers en architecten uit Antwerpen gewerkt hebben. Als eerste komt de kas van het Schyven-orgel in de Kathedraal van Antwerpen aan bod.

Neem een kijkje in het nummer: