Marcel Dupré – leven en werk. Deel 1

door Ben van Oosten |Het ORGEL |Jaargang 118 |(2022) |Nummer 6

Marcel Dupré was een van de belangrijkste figuren in de orgelwereld van de twintigste eeuw. Als virtuoos concertorganist en briljant improvisator maakte hij een ongeëvenaarde internationale carrière. Als componist liet hij een omvangrijk oeuvre van 65 opusnummers na, waaronder zo’n 50 werken voor orgel. Bovendien was hij als pedagoog van grote betekenis en leidde hij talrijke illustere organisten op. Toch is Marcel Dupré in onze tijd vaak bekritiseerd en wordt slechts een klein deel van zijn omvangrijke orgeloeuvre gespeeld.

Deze artikelenserie hoopt bij te dragen aan een beter begrip en een grotere waardering voor deze laatste belangrijke vertegenwoordiger van het Frans-symfonische tijdperk. In het eerste deel staat de biografie van Dupré centraal.

Afbeeldingen