In memoriam: Elly Kooiman (1945-2022)

door Dick van Dijk |Foto's: Archief familie Edskes |Het ORGEL |Jaargang 118 |(2022) |Nummer 6

Elly Kooiman in juni 2009 aan het orgel van de Domkirke te Roskilde (Denemarken)

Op vrijdag 26 augustus jongstleden overleed de organiste Elly Kooiman op 77-jarige leeftijd. Ze werd op 24 juni 1945 in Amsterdam geboren, waar ze les kreeg van Haite van der Schaaf. Bij Piet Kee aan het Amsterdams Muzieklyceum studeerde zij orgel, en daarna bij Marie-Claire Alain en Anton Heiller.

Na haar orgelstudie, die in 1972 bekroond werd met de Prix d’Excellence, studeerde Elly Kooiman klavecimbel bij Gustav Leonhardt aan het Sweelinck Conservatorium van de hoofdstad. Van 1978 tot 1990 was zij als orgeldocent verbonden aan het Nederlands Instituut voor Kerkmuziek te Utrecht. In de jaren tachtig studeerde zij muziekwetenschap aan de Rijksuniversteit Utrecht; de studie werd afgesloten met het behalen van doctoraalexamen in 1990.