In memoriam: Bernhardt Edskes (1940-2022)

door Sietze de Vries | Foto's: Sietze de Vries | Het ORGEL | Jaargang 118 | (2022) | Nummer 6

Op woensdag 21 september jongstleden overleed de orgelbouwer en organist Bernhardt Edskes op 81-jarige leeftijd. In 1963 trad hij in dienst bij de orgelbouwer Metzler in Zwitserland en was hij betrokken bij de bouw van onder meer het koororgel (1967) in de St.-Joriskerk te Amersfoort (een instrument dat recentelijk nog werd uitgebreid door Edskes Orgelbau) en het orgel (1972) in de Grote Kerk van Den Haag.

In 1975 begon hij zijn eigen orgelbouwbedrijf, dat zich in 1978 in het Zwitserse Wohlen (Aargau) vestigde en sindsdien daar bleef. Edskes restaureerde in Nederland diverse orgels, waaronder het Schnitger-orgel in de Jacobikerk te Uithuizen en het orgel van de Koepelkerk van Veenhuizen. Na de eeuwwisseling bouwde hij voor het eerst orgels voor Nederland. Zo plaatste hij in 2004 een orgel in de vrijgemaakt-gereformeerde kerk Het Baken te Ommen. Ook bouwde hij voor Nederlandse klanten een huisorgel, in 2002/2003 voor Jan Willem van Willigen te Groningen en in 2013 voor Tim Knigge, eveneens te Groningen. Zijn laatste Nederlandse instrument plaatste Edskes in 2017 in de Lutherse Kerk te Groningen. Edskes droeg in maart 2019 zijn bedrijf over aan Andreas Boesch, die sinds 2000 bij het orgelbouwbedrijf werkte.