De International Martini Organ Competition Groningen 2022

door Stef Tuinstra |Foto's: Jan Smelik |Het ORGEL |Jaargang 118 |(2022) |Nummer 6

De finalisten. V.l.n.r. Leendert Verduijn, Nicola Dolci, Diederik Blankesteijn

Van 1 t tot en met 6 augustus 2022 vond in Groningen de tweede editie plaats van de International Martini Organ Competition Groningen. Het concours vond plaats op het Timpe-orgel in de Nieuwe Kerk van Groningen. De tweede rond werd gehouden op het Edskes-orgel in de Lutherse Kerk, terwijl de finale zich afspeelde in de Martinikerk op het Schnitger-orgel.

De jury tijdens het concours bestond uit Nathan Laube (Rochester USA en Stuttgart), Éric Lebrun (Parijs, Aarhus, Londen), Pier Damiano Peretti (Wenen), Reitze Smits (Utrecht, Leuven) en voorzitter Jean Claude Zehnder (Basel). De 27 inschrijvers kwamen vanuit allerlei hoeken van de wereld: Duitsland, Frankrijk, Hongarije, Italië, Japan, Zuid-Korea, Nederland, Oostenrijk, USA, Rusland en Zwitserland. Na de finale werd de eerste prijs toegekend aan Leendert Verduijn, de tweede prijs ging naar Nicolas Dolci, terwijl Diederik Blankesteijn de derde prijs in de wacht sleepte.
Het concours is aanleiding voor de auteur om vragen om te werpen over de huidige uitvoeringsprakijk van oude muziek.

Afbeeldingen