‘Het orgeltje, tot dusverre in gebruik, heeft zijn jaren met eere gedragen’ – Het ‘nieuwe’ orgel van de Johanneskerk in Laren

door Rogér van Dijk | Foto's: Jan Smelik | Het ORGEL | Jaargang 118 | (2022) | Nummer 4

In 2021 werd de van oorsprong zestiende-eeuwse Johanneskerk in Laren verrijkt met een ‘nieuw’ orgel. Daarmee kreeg de kerk voor de vijfde maal een ander instrument. Het eerste in deze kerk werd in 1866 geplaatst; zeer waarschijnlijk door de orgelmakers Knipscheer (Amsterdam). Het betrof een gebruikt kabinetorgel dat ruim een halve eeuw dienst zou doen. Daarna leverde de firma A. Standaart in 1919 een geheel nieuw eenklaviers instrument met vrij pedaal en mechanische tractuur. Dit orgel werd in 1948 vervangen door een tweeklaviers instrument van de firma Spanjaard dat was uitgerust met sleepladen en elektrische tractuur. Ook dit orgel bleek geen lang leven beschoren. In 1980 leverde Hendrik J. Strubbe (1926-1997), gevestigd in Vinkeveen, een ‘nieuw’ orgel waarin een deel van het pijpwerk uit het voorgaande instrument was opgenomen. Dit Strubbe-orgel werd in 2020 verkocht aan een kerk in Warschau (Polen). Het ‘nieuwe’ orgel dat daarna in de Johanneskerk werd geplaatst, is overgenomen van de in maart 2020 gesloten Lutherse Kerk aan de Bergweg in Hilversum. Dit instrument, dat ten onrechte lange tijd aan de familie Weidtmann werd toegeschreven, kent een lange en bewogen geschiedenis, die begint in de Kapel in ’t Zand van Roermond.

Afbeeldingen