De Basler Psalmen van Daan Manneke

door Kees Weggelaar | Het ORGEL | Jaargang 118 | (2022) | Nummer 4

Op zaterdagmiddag 25 september 2021 vond in de Amsterdamse Westerkerk een bijzonder orgelconcert plaats: de Nederlandse première van de Basler Psalmen, die Daan Manneke in 2019 componeerde. Ondanks de aanwezigheid van een bescheiden aantal toehoorders kunnen we deze uitvoering gerust beschouwen als een historische gebeurtenis in de geschiedenis van de Nederlandse moderne orgelmuziek. Bovendien is deze omvangrijke compositie een markante halte in het late orgeloeuvre van Manneke. Kees Weggelaar bespreekt dit werk.

Op 4 juni 2022 werd het werk uitgevoerd in de St.-Jan van Gouda. Uitvoerenden waren de organisten Gerben Budding en Arjen Leistra, sopraan Nanette Mans en een vocaal ensemble. Hieronder kunt u de opname van deze uitvoering beluisteren (met uitzondering van deel 2).

1. Labyrinth psalm 8 – Wie herrlich gibst du, Herr, dich zu erkennen
2. Status Quo psalm 84 – Wie lieblich ist das Haus des Herrn [niet beschikbaar]
3. Quasi una Phantasia Psalm 105 – Nun danket Gott, erhebt und preiset
4. Konzert für Sopran und Orgel, Psalm 65 – Man betet, Herr, in Zions Stille
5. Empor, Trompeten-Posaunen, Psalm 47 – Singt mit froher Stimm, Völker, jauchtzet Ihm
6. Evokation, Psalm 118 – Nun saget Dank und lobt den Herren
7. Der Schall, Psalm 33 – Nun freut euch in Gott ihr Frommen (Omaggio a Dietrich Buxtehude, (ca. 1637- 1701))