In memoriam Bert Lassing

door Henk Kerssen |Foto's: Joris Deen |Het ORGEL |Jaargang 118 |(2022) |Nummer 1

Op donderdag 18 november jongstleden overleed de cantor-organist Bert Lassing op 81-jarige leeftijd in zijn woonplaats Culemborg.
Bert Lassing, geboren op 6 september 1940 te Amsterdam, studeerde aan het Conservatorium van de Vereniging Muzieklyceum te Amsterdam koordirectie bij Frits Mehrtens en Jan Pasveer, en orgel bij Piet Kee. Hij behaalde het praktijkdiploma Kerkmuziek, de acte Muziekonderwijs B en het einddiploma solospel orgel.
In december 1970 werd hij benoemd tot organist van de Barbarakerk te Culemborg. Hij richtte in 1971 de Hervormde Cantorij op en twee jaar later het Culemborgs Kamerorkest.
Met koor en orkest verleende hij niet alleen medewerking aan de reguliere kerkdiensten op zondag, maar ook aan vesper- en cantatediensten die op zijn instigatie gehouden werden. Tevens ontstond de gewoonte om jaarlijks op palmzondag een grote Passion uit te voeren.
In de jaren zeventig en tachtig werkte Lassing als organist en dirigent mee aan programma’s voor radio en televisie, zoals ‘Zingend Geloven’ (IKOR) en de serie ‘Lied van de Week’ (IKOR-NCRV).
Lassing werd in 1974 benoemd tot docent aan het Arnhems Conservatorium, waar hij Algemene Theorie, het bijvak Orgel, Orgelbouwkunde en Orgelmethodiek doceerde. Deze aanstelling hield hij tot 1989.
In 2005 ging Bert Lassing met pensioen als cantor-organist van de Grote of Barbarakerk.