Dirck Pannekoeck – Een Nederlandse orgelbouwer uit het midden van de zestiende eeuw

door Auke H. Vlagsma | Het ORGEL | Jaargang 117 | (2021) | Nummer 1

Gezicht op Grave, getekend door Joannes Peeters (1624-1678). De prent werd vervolgens gegraveerd en uitgegeven in Antwerpen door Caspar Bouttats (1625-1695).

In de organologische literatuur komt een enkele maal de naam ‘Dirck Pannekoeck’ voor, die in Arnhem was gevestigd. Maarten Albert Vente heeft indertijd onderzoek naar hem gedaan en heeft op twee plaatsen werkzaamheden van hem gevonden: in Grave en in Nijmegen. De auteur vond meer informatie over Pannekoeck in zestiende-eeuwse kerkrekeningen van Grave van 1526-1571.  Uit deze rekeningen blijkt dat een zekere Michaël Mercator in 1527 de opdracht kreeg voor de bouw van een groot orgel in de St.-Elisabethskerk te Grave. Bovendien vertellen de rekeningen dat vanaf 1535 Dirck Pannekoeck aan een van de orgels in de kerk werkte. Bij beide orgels wordt vermeld dat er ‘cedullen’ (bewijsstukken) van waren, maar die zijn helaas niet bewaard gebleven. De rekeningen beginnen met de bouw van een positief, waarvan de maker niet wordt genoemd.

Klik hier voor de pdf met de contractteksten