Nederlandse organisten uit de School van Felix Mendelssohn Bartholdy: een verkenning. Deel 1: de oprichting van het conservatorium in Leipzig en de vroegste contacten met Nederlandse musici

door Albert Clement [& Clara Spohrer] | Het ORGEL | Jaargang 116 | (2020) | Nummer 4

Felix Mendelssohn Bartholdy, schilderij uit 1845 van Theodor Hildebrandt (1804–1874). Olieverf op doek. 34.5 cm × 42.0 cm (Leipzig, Stadtgeschichtliches Museum)

Felix Mendelssohn Bartholdy was niet alleen in Duitsland invloedrijk. Veel studenten aan het conservatorium te Leipzig, dat de componist in 1843 oprichtte, kwamen uit het buitenland en keerden na hun studie naar hun thuisland terug. Naast Engeland, Frankrijk en België kwamen vooral uit Nederland diverse studenten in Leipzig studeren. In een driedelig artikel worden diverse Nederlandse organisten uit de School van Mendelssohn Bartholdy besproken. In dit eerste, inleidende deel wordt de tijd van de oprichting van het conservatorium door Felix Mendelssohn Bartholdy in Leipzig behandeld en worden zijn eerste contacten met musici uit Nederland ter sprake gebracht.