De intonateur (3): Klank als poëzie en samenspel. Een portret van Jan Koelewijn

door Frans Brouwer |Foto's: Piet Leeflang |Het ORGEL |Jaargang 116 |(2020) |Nummer 3

Jan Koelewijn onderzoekt het pijpwerk van het orgel in de Lebuinuskerk van Deventer

In het derde intonateursportret staat het werk van Jan Koelewijn, intonateur bij Orgelmakerij Reil en ruim 40 jaar orgelmaker, centraal. Iemand die bijna nooit aan de hand van anderen iets geleerd heeft, maar voortdurend zelf wilde ontdekken hoe techniek, spel, cultuur en geschiedenis in klank samengaan. Het geluk daarbij door goede mensen omringd te zijn geweest heeft Jan gevormd tot de veelzijdige intonateur die ruim 30 jaar klank en kleur aan kleine en grote orgelprojecten in Nederland en ver daarbuiten heeft gegeven. Frans Brouwer bezocht Orgelmakerij Reil in Heerde en liet een boeiend verhalenverteller met een sterk onderscheidend vermogen aan het woord over intoneren, tubaspelen, archiveren, films maken en koken, over voorstellingsvermogen, parate kennis en vooral samenspel.