Het werk van de orgelmakers Brammertz en Gilman in Nederland en het gebruik ervan (1)

door Frans Jespers |Foto's: Rob Boon & Ton Reijnaerdts |Het ORGEL |Jaargang 116 |(2020) |Nummer 1

Orgelkas van Theodor Gilman in de Abdij van Kornelimuenster (Aken) (D)

In de achttiende eeuw zijn de Duitse orgelmakers Brammertz en Gilman op verschillende plaatsen werkzaam geweest in wat nu Nederland is, tot in Alkmaar toe. Enige van hun instrumenten zijn bewaard gebleven, waarvan een paar afkomstig zijn uit het gebied van het huidige België. Ze getuigen van een opmerkelijke gemengde Rijnlands-Luikse bouwstijl. Recent onderzoek werpt nieuw licht op de activiteiten en betekenis van deze meesters uit Kornelimünster. In de eerste aflevering worden de levensgeschiedenissen van de orgelmakers en hun werkzaamheden beschreven.

Afbeeldingen

Het orgel in de Katholische Pfarrkirche Sankt Nikolaus, Waldeck (D) [Foto: Ton Reijnaerdts]