Tien jaar Orgelkids – de groei van een wereldwijde beweging

door Lydia Vroegindeweij |Foto's: Lydia Vroegindeweij |Het ORGEL |Jaargang 115 |(2019) |Nummer 5

Doe-orgel

 In juli 2019 werd het 10-jarig bestaan van het project Orgelkids gevierd met een inspiratiedag in Amersfoort, een compositiewedstijd en een publicatie met educatieve activiteiten rond het orgel. Samen met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de Stichting Klinkend Erfgoed organiseerde Orgelkids een dag rond educatieve orgelprojecten. Uiteraard speelde het door Wim Janssen ontworpen Doe-orgel daarin een belangrijke rol, maar Orgelkids is breder dan dat. In dit artikel maakt oprichtster Lydia Vroegindeweij inzichtelijk welke ervaringen er zijn opgedaan met Orgelkids in Nederland en hoe de groeiende interesse uit verschillende landen ertoe leidde dat Orgelkids als project nu al actief is in 12 landen met circa 60 Doe-orgels. Er worden verschillende werkvormen en activiteiten benoemd waarmee het orgel aan bekendheid kan winnen bij jong en oud. Het doel daarvan is om nieuw publiek te interesseren voor het orgel als muziekinstrument, als uniek technisch vernuftig apparaat en als historische bron, onderdeel van het cultureel erfgoed

Afbeeldingen