‘Koningin van het orgel’ -Jeanne Demessieux herdacht. Deel 1

door René Verwer | Het ORGEL | Jaargang 115 | (2019) | Nummer 2

Jeanne Demessieux in Rotterdam (1949)

Op 10 november van het afgelopen jaar gaf René Verwer in de IJsselsteinse St.-Nicolaasbasiliek een lezing over de fameuze organiste Jeanne Demessieux die 50 jaar geleden overleed. Deze lezing werkte hij om tot een tweeluik over de organiste. In het eerste deel besteedt hij allereerst aandacht aan haar leven en haar relatie met Marcel Dupré.

Daarna wordt ingegaan op de band die Demessieux met Nederland had. In 1949 trad zij voor het eerst op in Nederland, in de Grote Kerk van Dordrecht, de Nieuwe Zuiderkerk te Rotterdam en in de Pieterskerk te Leiden. In 1951 werd het eerste improvisatieconcours in Haarlem georganiseerd. Jeanne Demessieux was een van de juryleden.

In 1955 werd de Haarlemse Zomer­academie opgericht en naast haar taak als jurylid bij het concours werd Demessieux docente voor orgelinterpretatie. In 1956 en 1957 kwam zij terug als docent, in 1961 was zij voor het laatst jurylid bij het improvisatieconcours.