Het Kögler-orgel in de Rehobothkerk te Nieuwleusen

door Gerrit Hoving en Cees van der Poel |Foto's: Jan Smelik |Het ORGEL |Jaargang 114 |(2018) |Nummer 6

Kögler-orgel Nieuwleusen

In oktober 2017 werd een nieuw orgel voor de Hersteld Hervormde gemeente ‘Rehoboth’ te Nieuwleusen in gebruik genomen. Het werd gebouwd door de Oostenrijkse firma Orgelbau Kögler GmbH, gevestigd te Sankt Florian. Het is het eerste nieuwe instrument dat deze firma binnen de Nederlandse landsgrenzen leverde. Adviseur bij de bouw was Sietze de Vries.
Het instrument vervangt een orgel dat Jan Proper ca. 1904 bouwde voor de Oude Kerk te Ermelo. Uitbreiding van de kerkzaal in Nieuwleusen zorgde ervoor dat het orgel niet langer meer voldeed.
Vanaf 2011 werd een aantal orgelmakers en de adviseur gevraagd om plannen op te stellen voor technische verbetering van het bestaande orgel. Daarnaast leverden zij plannen voor zowel nieuwbouw achter het bestaande Proper-front, alsook algehele nieuwbouw in de bestaande orgelnis. Het plan van de firma Kögler voor een compleet nieuw instrument kwam voor de opdrachtgever als meest aantrekkelijk naar voren. In het najaar 2016 verleende deze aan Kögler de opdracht voor de bouw van een geheel nieuw orgel met 22 stemmen waarvan momenteel een is gereserveerd.

 

Afbeeldingen