Het orgel als spiritueel instrument

door Frans Jespers | Het ORGEL | Jaargang 114 | (2018) | Nummer 6

Uitvoering Canto Ostinato van Ten Holt in de Grote kerk van Vianen door Art Bergwerff (orgel), Kadir Sonuk (derwisj dans)

Het orgel staat steeds minder in de belangstelling, omdat zijn kerkelijke functie gestaag vermindert. Zou er behalve via de concertzaal ook niet een ander publiek te bereiken zijn onder mensen die zich met het spirituele bezighouden? Is het orgel niet bij uitstek een ‘instrument van bezinning’, waarmee de ongekende hoogten en peilloze diepten van ons bewustzijn of van de kosmische levenskracht opgeroepen of verklankt kunnen worden? Een verkenning van wat we zoal onder spiritualiteit verstaan en van ideeën over ‘spirituele muziek’ leidt tot de conclusie dat er in deze richting nauwelijks een nieuw publiek te winnen is voor het orgel.

Videobestanden