Partite sopra ‘Laudate Dominum’ (Psalm 146) van Jacob Bijster

door Lourens Stuifbergen |Het ORGEL |Jaargang 114 |(2018) |Nummer 5

Jacob Bijster | Foto familie Bijster

Jacob Bijster (1902-1958) droeg zijn monumentale en sterk op de barok geënte Partite sopra ‘Laudate Dominum’ (Psalm 146) op aan een van zijn bekendste leerlingen, Jaap Dragt (1930-2003). Op dinsdag 19 juli 1955 verzorgde Jacob Bijster in de Grote of St.-Bavokerk in zijn woonplaats Haarlem zelf de première van de compositie. In maart 1957 reviseerde de componist de Partite. Afgezien van detailwijzigingen bracht Bijster wijzigingen in de volgorde van de partia’s aan en liet er zelfs een vallen.

Piet van der Steen op het Witte-orgel in de Oude Kerk te Delft (dubbel-cd) uitgave: Document DOC 0801, 2008.

Zie: https://www.documuziekproductie.nl/cds/jacob-bijster

Hieronder volgen van alle delen van de Partite een geluidsfragment. Deze zijn ontleend aan de cd ‘Jacob Bijster – Organ Works’.

Geluidsbestanden