Seventy-Nine Chorales (op. 28) van Marcel Dupré

door Ben van Oosten | Het ORGEL | Jaargang 114 | (2018) | Nummer 3

Marcel Dupré

In het orgeloeuvre van Marcel Dupré (1886-1971) nemen de ‘Seventy-Nine Chorales – Preparatory to the study of the Bach Chorale-Preludes and based on the melodies of old Chorales used by J.S. Bach’ (opus 28), een bijzondere plaats in. Dit werk staat in groot contrast met de complexe en virtuoze stukken waarmee deze Franse organist, componist en pedagoog doorgaans wordt geassocieerd.
De Seventy-Nine Chorales zijn van een uitzonderlijke eenvoud en bedoeld voor de studie van de beginnende organist. Overeenkomstig Bachs Orgelbüchlein zijn deze koralen niet alleen waardevol als studiemethode voor het elementaire orgelonderricht, maar is de verzameling tegelijkertijd een leerboek voor compositie en een koraalbundel van grote muzikale kwaliteit en schoonheid.
Hoewel men zou verwachten dat deze toegankelijke koraalbewerkingen zich in een ruime belangstelling onder organisten en orgeldocenten mogen verheugen, moet worden vastgesteld dat ze – ten onrechte – tot de meest vergeten en onderschatte didactische stukken in het orgelrepertoire behoren. Met dit artikel worden de waarde en het nut van dit werk onder de aandacht gebracht.