Instrumenten van bezinning. Orgelbouw voor internationale tentoonstellingen in Nederlands perspectief, deel 2

door Bart van Buitenen | Het ORGEL | Jaargang 114 | (2018) | Nummer 3

Ontwerp orgel Nederlandse Paviljoen Foto Collectie Het Nieuwe Instituut Rotterdam Archief F.A

In 1937 vond in Parijs de Exposition Internationale des Arts et Techniques dans la Vie moderne plaats. Op deze wereldtentoonstelling waren Franse orgelmakers vertegenwoordigd met een unitorgel van de firma Jacquot-Lavergne in het Pavillon des Eaux et Forêts. En in het Pavillon Catholique Pontifical stond naast een klein begeleidingsorgel een omvangrijker Gonzalez-instrument (36/III/P) opgesteld, bestemd voor de Notre-Dame-de-Lourdes te La Madeleine-lez-Lille.
In het ontwerp van het Nederlandse paviljoen had architect Frits Adolf Eschauzier in een afzonderlijke ruimte voor religieuze kunst voorzien, waarin onder meer een orgel geplaatst zou moeten worden. Dit orgel werd ontworpen en gebouwd door Flentrop. Het instrument werd bij gelegenheid van de officiële opening van het Nederlandse paviljoen op 28 mei 1937 bespeeld door Anthon van der Horst. Het Parijse orgel zette voor het eerst de firma Flentrop internationaal op de kaart.

Afbeeldingen