Ter nagedachtenis aan Willem Mesdag

door Gerrit Hoekstra |Het ORGEL |Jaargang 114 |(2018) |Nummer 2

Willem Mesdag

Op maandag 8 januari 2018 is organist/orgeldocent en beiaardier Willem Mesdag overleden. Willem Mesdag werd op 13 augustus 1930 in Uithuizermeeden geboren. Aan het Utrechts Conservatorium studeerde hij orgel bij Stoffel van Viegen, piano bij Wolfgang Wijdeveld en koordirectie bij Kees van Baaren. Tevens volgde hij bij Leen ’t Hart een beiaardcursus aan de Nederlandse Beiaardschool.
Na zijn studie was hij een aantal jaren werkzaam als stadsbeiaardier en cantor-organist in Enkhuizen. Hij trouwde met Geertruide Schuurman (1933-1997). In 1965 werd hij stadsbeiaardier in Enschede en organist van de Grote Kerk aldaar. Ook kreeg hij een aanstelling als docent Orgel en Kerkmuziek aan het Twents Conservatorium. Van 1974 tot 1987 was Mesdag voorzitter van de stichting Centrum voor de Kerkzang.
In 1987 verhuisde hij naar Delden, waar hij tot 1997 cantor-organist van de Oude Blasiuskerk te Delden was. Hij componeerde diverse kerkmuzikale werken. In het Liedboek – Zingen en bidden in huis en kerk zijn drie melodieën van hem opgenomen (Liedboek 217, 824, 829).