Bernard Renooij – een integer componist

door Martin Moree |Het ORGEL |Jaargang 114 |(2018) |Nummer 2

Bernard Renooij

In het veelkleurige palet dat Adriaan Kousemaker van zijn serie ‘Muziek voor de Eredienst’ bij Ars Nova heeft gemaakt, is een klein deel gereserveerd voor Bernard Renooij, een organist en componist die in het midden van de twintigste eeuw bescheiden en bijna onopvallend zijn weg ging. In dit artikel wordt ingegaan op zijn orgeloeuvre, waarbij – naast het geven van een overview van zijn nalatenschap – vooral de vraag wil beantwoorden in hoeverre zijn oeuvre inderdaad onopvallend is.
In de loop der jaren heeft Renooij veel geschreven, vaak ook op verzoek. Hierbij is het niet altijd te achterhalen waar manuscripten zich op dit moment bevinden. Dit artikel is met name gebaseerd op de uitgegeven orgelwerken en de manuscripten die nog in het bezit van de familie zijn.