De kas van het Seijbel-orgel in het Nationaal Orgelmuseum

door Frans Jespers | Het ORGEL | Jaargang 114 | (2018) | Nummer 2

Het Seijbel-orgel. Foto: Jan Smelik

Sinds 2013 beschikt het Nationaal Orgelmuseum in Elburg over een orgel dat door orgelmakerij Reil is vervaardigd, met gebruikmaking van een monumentale zuidelijke achttiende-eeuwse orgelkas en een historisch pijpenbestand dat grotendeels wordt toegeschreven aan de zeventiende-eeuwse orgelmaker Pieter Backer uit Medemblik.
De herkomst van de in uitbundige rococostijl gedecoreerde kas is eerder al achterhaald. Het betreft een kas die in 1850 door orgelmaker Frans Smits uit Reek werd overgenomen van de St.-Elisabethkerk in Grave, door hem werd voorzien van een nieuw binnenwerk, en vervolgens werd geleverd aan de St.-Lambertuskerk van Groot-Linden. In 1915 is in dit dorp een nieuwe kerk gebouwd, waarin orgelmaker Verschueren wel het binnenwerk van Smits kon plaatsen, maar niet de oude kas, die daarom meeging naar de werkplaats van de orgelmaker. Deze vond er pas in 1927 een nieuwe bestemming voor: Evangelisatiegebouw Rehoboth te Den Hulst, wederom met een nieuw binnenwerk. Ook dit orgel is vervangen, in 1969. Een particulier nam het oude orgel over, maar verkocht de kas in de jaren tachtig weer aan orgelmaker Reil. Deze kon de kas een nieuw leven bezorgen in het museum. Maar wie was de bouwer van de orgelkas? In dit artikel wordt daarop een antwoord gegeven.