In memoriam Wim de Ruiter

door Jan Hage | Het ORGEL | Jaargang 113 | (2017) | Nummer 6

 

Jan Hage In memoriam Wim de Ruiter
Het ORGEL 113 (2017), nr. 6, 44-45 [samenvatting]

Op zaterdag 26 augustus 2017 overleed de organist-componist Wim de Ruiter op 74-jarige leeftijd in zijn woonplaats Haarlem. De Ruiter behoorde met Daan Manneke en Joep Straesser tot de kleine categorie naoorlogse professionele Nederlandse componisten die een substantieel deel van hun oeuvre wijdden aan het orgel, en hier bepalend waren voor het componeren voor orgel in de tweede helft van de twintigste eeuw. Dit hing ongetwijfeld samen met het feit dat elk van deze componisten orgel had gestudeerd en daarom vertrouwd was met het instrument en de literatuur die ervoor geschreven is.

Wim de Ruiter Foto Joyce Vanderfeesten