Loodcorrosie in orgelpijpen III. Verslag van een workshop ‘Bleikorrosion’ in Bremen

door Jaap Jan Steensma | Het ORGEL | Jaargang 113 | (2017) | Nummer 6

 

Jaap Jan Steensma Loodcorrosie in orgelpijpen III. Verslag van een workshop ‘Bleikorrosion’ in Bremen
Het ORGEL 113 (2017), nr. 6, 40-43 [samenvatting]

De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor loden orgeldelen die soms ‘uit het niets’ lijken te gaan corroderen. Tot nog toe hebben onderzoeksprojecten zich voornamelijk beziggehouden met het in kaart brengen van de omvang, noviteit, urgentie en oorzaken van het probleem. Momenteel toegepaste preventiemaatregelen zijn het uitwassen/uitspoelen van gecorrodeerde materialen, vervanging van materiaal, het lakken van niet-gecorrodeerde delen; dit alles zonder blijvende, bevredigende oplossing.
De Amtliche Materialprüfungsanstalt, onderdeel van de Stiftung Institut für Werkstofftechnik (Bremen), coördineert sinds 2016 een project waarin verder wordt geparticipeerd door het Arp Schnitger Institut für Orgel und Orgelbau (onderdeel van Hochschule für Künste Bremen) en een viertal orgelmakers: Jürgen Ahrend Orgelbau (Leer), Gebr. Hillebrand GmbH Orgelbau KG (Isernhagen), Orgelbauwerkstatt Bartelt Immer (Norden) en Orgelbaumeister Rowan West (Altenahr).
De officiële titel van het project is ‘Entwicklung von Maßnahmen zur Verminderung von Bleikorrosion an Orgelpfeifen aus dem 17. und 18. Jhdt.’ en het loopt van 1 oktober 2016 tot 30 september 2018. De projectcoördinator is Herbert Juling, vanuit het Arp Schnitger Institut is Koos van de Linde bij het project betrokken. Op 26 september gaven Juling en Van de Linde een workshop ‘Bleicorrosion’. Dit artikel geeft een verslag hiervan


Klik op de afbeelding voor een vergroting