‘De goddelijke routine’ van Louis Andriessen

door Lourens Stuifbergen | Het ORGEL | Jaargang 113 | (2017) | Nummer 6

 

Lourens Stuifbergen ‘De goddelijke routine’ van Louis Andriessen
Het ORGEL 113 (2017), nr. 6, 32-39 [samenvatting]

Van 15 september t/m 3 oktober 2017 is herdacht dat Hendrik Andriessen en Albert de Klerk respectievelijk 125 en 100 jaar geleden werden geboren. In hun geboorteplaats Haarlem vond rond de twee componisten/organisten een festival plaats, georganiseerd door de Andriessen/De Klerk Stichting. In opdracht van deze stichting schreef Hendrik Andriessens zoon Louis, een van de grote componisten van onze tijd, zijn eerste orgelwerk, ‘De goddelijke routine’, dat door Gonny van der Maten op 16 september in de Haarlemse kathedraal St.-Bavo ten doop werd gehouden. Deze uitvoering werd 26 september jongstleden op Radio 4 uitgezonden en is terug te beluisteren via www.radio4.nl/avondconcert/uitzendingen/2017-09-27 (aanvang tijdstip: 54:24). Lourens Stuifbergen, oudleerling van Albert de Klerk, geeft een bespreking van dit werk. Hij sluit daarmee zijn artikelenserie in Het Orgel af, waarin hij aandacht besteedde aan het werk van Hendrik Andriessen en Albert de Klerk.


‘De goddelijke routine’ repetitie in de Josephkerk te Haarlem op 21-08-2017