Het Bätz-orgel in de Lutherse Kerk te Amersfoort

door Jaap Jan Steensma & Peter van Dijk | Het ORGEL | Jaargang 113 | (2017) | Nummer 6

 

Jaap Jan Steensma & Peter van Dijk Het Bätz-orgel in de Lutherse Kerk te Amersfoort
Het ORGEL 113 (2017), nr. 6, 8-23 [samenvatting]

Op 25 november 2016 werd het Bätz/Witte-orgel van de Amersfoortse Lutherse Kerk weer in gebruik genomen na een algehele restauratie door Flentrop Orgelbouw. Jaap Jan Steensma onderzocht in 2013 – in de periode dat hij als organist aan deze kerk verbonden was – de geschiedenis van het het instrument en beschreef daarbij ook de toen deplorabele staat waarin het verkeerde. Zijn rapport vormde het startsein voor een restauratiecampagne. Er werd een Stichting tot Behoud van het Bätz-orgel in de Lutherse Kerk te Amersfoort opgericht. Deze wist de benodigde gelden te verwerven en coördineerde, onder de voortvarende leiding van George Onderdelinden, het gehele project. Peter van Dijk werd als orgeladviseur aangetrokken; hij stelde, in nauw overleg met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (Wim Diepenhorst) en Jaap Jan Steensma, een herstelplan op. De restauratie kon worden uitgevoerd in 2016, het jaar waarin het orgel zijn tweehonderdvijftigste verjaardag vierde. In dit artikel beschrijft Jaap Jan Steensma de orgelgeschiedenis (deel 1), Peter van Dijk geeft een overzicht van de restauratie (deel 2).

Foto’s: Jan Smelik


Klik op de afbeelding voor een vergroting