Bätz: drie generaties orgelbouw

door Jaap Jan Steensma | Het ORGEL | Jaargang 113 | (2017) | Nummer 6

 

Jaap Jan Steensma Bätz: drie generaties orgelbouw
Het ORGEL 113 (2017), nr. 6, 3-7 [samenvatting]

In de zeventiende en begin achttiende eeuw waren er – met uitzondering van de Amersfoortse jaren van de Van Hagerbeers – in het Utrechtse land geen orgelmakers van importantie meer actief. Na de Franse bezetting van 1672-1674 beleefde de provincie economisch moeilijke jaren. Orgels waren op het platteland nauwelijks (meer?) te vinden, terwijl de gereformeerde stadskerken zich behielpen met orgels van zestiende- of zelfs vijftiende-eeuwse oorsprong.
In 1739 vestigt Johann Heinrich Hartman Bätz zich in Utrecht. Sedertdien is de naam ‘Bätz’ synoniem voor kwalitatief hoogstaande orgelbouw. In deze bijdrage een kort overzicht van de verschillende generaties Bätz, gebaseerd op ouder en recenter onderzoek.

Foto Jan Smelik

Naamplaatje Bätz Harderwijk, Gote kerk