Jan Welmers – 80 jaar

door Hugo Bakker & Jan Hage |Het ORGEL |Jaargang 113 |(2017) |Nummer 5

Hugo Bakker & Jan HageJan Welmers – 80 jaar
Het ORGEL 113 (2017), nr. 5, 27-29 [samenvatting]

Dit jaar viert de Utrechtse organist-componist Jan Welmers zijn tachtigste verjaardag. Ter gelegenheid daarvan wordt van zaterdag 16 september t/m zondag 1 oktober 2017 een festival gehouden waarin zijn werk centraal zal staan (zie: www.welmersfestival.nl). Ook wordt dan het boek De hemel draait nog gepresenteerd, waarin verschillende aspecten van Welmers’ oeuvre worden beschreven. Dat oeuvre omvat verschillende stijlen, zoals in het boek en tijdens het festival volop zal blijken. Bij het grote (orgel)publiek is Welmers vooral bekend vanwege zijn repetitieve composities: Laudate Dominum (1979), Sequens (1979), Litanie (1988) en Invocazioni (1989). Als voorpublicatie bevat dit artikel een aantal fragmenten uit het boek die betrekking hebben op deze composities. Daarnaast wordt Welmers’ werk in contrast geplaatst met dat van zijn leeftijdgenoten.