Het orgel in de concertzaal (3). Opkomst en gebruik van het orgel als orkestinstrument

door René Verwer |Het ORGEL |Jaargang 113 |(2017) |Nummer 4

René VerwerHet orgel in de concertzaal (3). Opkomst en gebruik van het orgel als orkestinstrument
Het ORGEL 113 (2017), nr. 4, 3-11 [samenvatting]

In deel 3 wordt de behandeling van composities voor orgel en orkest in Duitsland voortgezet. Een groot deel van het artikel wordt vervolgens besteed aan composities die in opdracht gecomponeerd werden voor het orgel van John Wanamaker (1838-1922) in zijn Department Store in Philadelphia (VS). Het betreft composities van Alfredo Casella en Joseph Jongen. Deel 3 behandelt daarna de uiteenlopende visies van Charles-Marie Widor en Richard Strauss over de combinatie ‘orgel en orkest’.


Wanamaker orgel op de wereldtentoonstelling in St. Louis 1904

Leon Boëlmann


Alfredo Casella (1883-1947)