De Quatre Chorals van Hendrik Andriessen. Deel 1: Choral I en II

door Lourens Stuifbergen | Het ORGEL | Jaargang 113 | (2017) | Nummer 3

 

Lourens Stuifbergen De Quatre Chorals van Hendrik Andriessen
Het ORGEL 113 (2017), nr. 3, 12-17 [samenvatting]

Tussen 1913 en 1921 componeerde Hendrik Andriessen (1892-1981) zijn Quatre Chorals voor orgel, nog geen decennium scheidt het laatste Choral van het eerste. Binnen dat tijdsbestek wijzigde zich zijn stijl ingrijpend. De sterk door Franck beïnvloede laat-romanticus ontwikkelde zich tot een componist met een eigen onvervreemdbare taal. In twee artikelen, het eerste over Choral I en II en het tweede over Choral III en IV, zal deze ontwikkeling op de voet worden gevolgd. In beide artikelen komende de volgende onderwerpen aan de orde: 1. ontstaan; 2. koraalmelodie; 3. andere thema’s en motieven; 4. vorm; 5. stijl; 6. registratie; 7. de herziening van respectievelijk Choral II en Choral IV.

Andriessen – fragment 1916-versie van Choral II (Klik op de afbeelding voor een vergroting)