Het orgel uit Gapinge in het Nationaal Orgelmuseum te Elburg

door Aart van Beek | Het ORGEL | Jaargang 113 | (2017) | Nummer 2

 

Aart van Beek Het orgel uit Gapinge in het Nationaal Orgelmuseum te Elburg
Het ORGEL 113 (2017), nr. 2, 26-32 [samenvatting]

Het Nationaal Orgelmuseum te Elburg herbergt een aantal fraaie kabinetorgels. Eén daarvan dat opgesteld is in de zogeheten Balkonzaal, staat bekend als het Gapinge-orgel. Dit huisorgel heeft een roerige geschiedenis en was in 2013 bijna verkocht aan de universiteit van Liverpool. Gelukkig wist het museum het instrument te behouden voor Nederland. Orgeladviseur Aart van Beek heeft sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw regelmatig onderzoek gedaan naar het orgel. In dit artikel presenteert hij interessante en tot nu toe ongepubliceerde gegevens en foto’s .

Foto’s: Jan Smelik


Gapinge orgel


Gapinge orgel detail