Fête-Dieu per organo van Hendrik Andriessen

door Lourens Stuifbergen | Het ORGEL | Jaargang 113 | (2017) | Nummer 2

 

Lourens Stuifbergen Fête-Dieu per organo van Hendrik Andriessen
Het ORGEL 113 (2017), nr. 2, 12-19 [samenvatting]

Dit jaar wordt herdacht dat Hendrik Andriessen en Albert de Klerk respectievelijk 125 en 100 jaar geleden werden geboren. De Andriessen/De Klerk-Stichting organiseert van 15 september tot 3 oktober een festival rond deze componisten, uiteraard in Haarlem, waar beiden geboren werden. In ‘Het Orgel’ worden Andriessen en De Klerk herdacht door middel van een artikelenserie van Lourens Stuifbergen, die als geen ander de orgelwerken van beide componisten kent. In april 2015 presenteerde hij de werkenlijsten van Hendrik Andriessen en Albert de Klerk. Ook heeft Stuifbergen sinds 2011 veel composities van beide componisten opnieuw uitgegeven.
Stuifbergen zal van Andriessen diens ‘Fête-Dieu’ en de ‘Quatre Chorals’ van Andriessen bespreken, en de ‘Tres Meditationes Sacrae’ van Albert de Klerk. Stuifbergen behandelt in dit nummer Fête-Dieu van Andriessen. Hij beschrijft de ontstaansgeschiedenis en de overgeleverde bronnen (handschriften). Ook geeft hij een analyse van het orgelwerk.