Engelse orgelcultuur in de negentiende eeuw

door Tjeerd van der Ploeg | Het ORGEL | Jaargang 113 | (2017) | Nummer 1

 

Tjeerd van der Ploeg Engelse orgelcultuur in de negentiende eeuw
Het ORGEL 113 (2017), nr. 1, 24-35 [samenvatting]

De Engelse orgels die in Nederland geplaatst zijn, betreffen vrijwel allemaal instrumenten uit de negentiende eeuw, de periode waarin het Engelse orgel in een korte tijd een complete gedaanteverandering onderging. Dit proces wordt in dit artikel beschreven. Daarbij worden de belangrijkste orgelbouwers geïntroduceerd. Tevens worden karakteristieken van het negentiende-eeuwse Engelse orgel besproken. Het artikel opent met een korte terugblik naar de zeventiende en de achttiende eeuw om zo de veranderingen in de Engelse orgelbouw beter te kunnen begrijpen.


Schagen Foto Sietze de Vries


William-Hill-organ-Birmingham-Town-Hall-1850