Bovenslepen: een achttiende-eeuwse variant

door Paul Peeters | Het ORGEL | Jaargang 112 | (2016) | Nummer 6

 

Paul Peeters Bovenslepen: een achttiende-eeuwse variant
Het ORGEL 112 (2016), nr. 6, 42-46 [samenvatting]

In de nummers 2 en 3 van jaargang 112 (2016) van Het Orgel hebben Jaap den Hertog (†), Winold van der Putten en Victor Timmer een artikel over bovenslepen gepubliceerd. De Gebr. Wagner, die het voormalige orgel van de Grote of Eusebiuskerk in Arnhem bouwden (1768-1770), hebben ook een soortgelijke constructie ontwikkeld. In het artikel wordt de constructie beschreven aan de hand van bronnen. De constructie van de Gebr. Wagner wijkt duidelijk af van het oudere model bovenslepen. Of orgelbouwers de constructie zelf uitgevonden hebben, dan wel door mogelijke kennis van het oudere model verder ontwikkeld hebben, is onbekend.


Peeters – Wagner-orgel Arnhem Foto: RCE