Adema bouwt een Engels orgel in New York

door Jan-Piet Knijff | Het ORGEL | Jaargang 112 | (2016) | Nummer 4

 

Jan-Piet Knijff Adema bouwt een Engels orgel in New York
Het ORGEL 112 (2016), nr. 4, 34-39 [samenvatting]

Voor het eerst in de geschiedenis van Nederlands oudste, nog bestaande orgelbouwfirma plaatste Adema’s Kerkorgelbouw vorig najaar een orgel in Amerika, en wel in de Huguenot Memorial Church in Pelham, net ten noorden van New York City. Het nieuwe orgel vervangt een neobarok georiënteerd instrument, in 1963 geplaatst was door de firma Gress-Miles, dat evenwel pijpwerk bevatte van zijn voorganger, oorspronkelijk een fors Skinner-huisorgel uit 1929 (op. 798, met negentien sprekende registers op drie manualen en pedaal). Het Gress-Miles-orgel verkeerde al jaren in een belabberde toestand, al was de kwaliteit van sommige Skinner-registers nog wel hoorbaar.
Al spoedig werd besloten het orgel niet te herstellen, maar om te zien naar een ander orgel, waarbij wel enkele registers van Skinner bewaard zouden moeten blijven. Bij Adema’s Kerkorgelbouw werd een orgel aangekocht, dat oorspronkelijke gebouwd was door Hele & Co, ook bekend onder de naam Hele & Son, in 1901 en uitgebreid door Henry Willis & Sons in 1950, een kleine 30 registers op twee klavieren en pedaal. Dit instrument werd uitgebreid met een derde manuaal: een orgel van Ingram uit omstreeks 1875, eveneens uit de voorraad Adema, dat enerzijds stilistisch goed bij het Hele/Willis-orgel aansloot en anderzijds een duidelijke verrijking betekende, zou met wat passen en meten als Choir geplaatst kunnen worden.

Foto’s: Adema’s Kerkorgelbouw