Loodcorrosie in orgelpijpen II. Verslag van een nieuw colloquium in het Orgelpark

door Jaap Jan Steensma | Het ORGEL | Jaargang 112 | (2016) | Nummer 2

 

Jaap Jan Steensma Loodcorrosie in orgelpijpen II. Verslag van een nieuw colloquium in het Orgelpark
Het ORGEL 112 (2016), nr. 2, 32-35 [samenvatting]

Na een eerste colloquium over loodcorrosie in orgelpijpen in 2015, werd er op zaterdag 6 februari 2016 opnieuw een bijeenkomst over dit onderwerp belegd in het Orgelpark.[1] Het was iets minder druk dan bij de eerdere editie, maar de opkomst was desalniettemin redelijk goed. Dit geeft aan dat, hoewel het voor veel liefhebbers misschien een wat abstract onderwerp is, loodcorrosie onverminderd in de belangstelling staat bij hen die zich professioneel bezighouden met de instandhouding van oude orgels.
Waren in 2015 met name de deskundigen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) aan het woord, op 6 februari lag de focus op de expertise van de orgelmakers. Het doel van dit tweede colloquium was, in de woorden van dagvoorzitter Hans Fidom, het ‘scannen’ van welke kennis en ervaring er zoal voorhanden is in Nederland en daarbuiten.


Loodcorrosie in de speeltafel van het Maarschalkerweerd orgel in de Sint Catharina kathedraal te Utrecht Foto: Elbertse orgelmakers