Het Deventer Ibach-orgel – impressies & overwegingen

door Peter van Dijk & Jaap Jan Steensma |Het ORGEL |Jaargang 111 |(2015) |Nummer 5

Peter van Dijk & Jaap Jan SteensmaHet Deventer Ibach-orgel – impressies & overwegingen
Het ORGEL 111 (2015), nr. 5, 48-51 [samenvatting]

Tussen 2010 en 2014 zijn in Nederland maar liefst drie restauraties/reconstructies van Duitse orgels uit het derde kwart van de negentiende eeuw gereedgekomen: die van het Friedrich Meyer-orgel (1872) in de St.-Josephkerk te Utrecht (2010, Gebr. Van Vulpen), van het Ibach-orgel (1864) in de St.-Gertrudiskerk te Bergen op Zoom (2011, Verschueren Orgelbouw) en van het Ibach-orgel (1868) in de Broederenkerk te Deventer (2014, Gebr. Van Vulpen).
Door deze restauraties zijn het enige Meyer-orgel in Nederland en twee orgels van de firma Ibach teruggewonnen. Dat is een opmerkelijke verrijking van het Nederlandse orgelbezit, met een uitstraling tot over de landsgrenzen. Wie een Ibach of een Meyer naar waarde wil leren schatten, kan slechts in Nederland terecht. De voortreffelijke restauraties van de genoemde orgels te Utrecht, Bergen op Zoom en Deventer zijn alle het resultaat van minutieus onderzoek en van hoogstaande ambachtelijke en artistieke orgelbouw.
Het Ibach-orgel in Deventer was tot voor de recente restauratie nog slechts een schaduw van het concept-1868. De in 2014 afgeronde restauratie heeft ervoor gezorgd dat we nu weer een ‘einheitlich’ Ibach-orgel kunnen zien en horen.


Bergen op Zoom Foto Jan Smelik


Deventer Broederenkerk Foto Jan Smelik

Utrecht-Meijer-orgel Foto Cees van de Poel