Toulouse les Orgues of: over economie en orgelcultuur

door Peter Ouwerkerk |Het ORGEL |Jaargang 111 |(2015) |Nummer 1

Peter OuwerkerkToulouse les Orgues of: over economie en orgelcultuur
Het ORGEL 111 (2015), nr. 1, 36-41 [samenvatting]

Van 2 tot 12 oktober dit jaar vond in de Zuid-Franse stad Toulouse het negentiende ‘Festival International Toulouse les Orgues’ plaats. Het festival heeft in de afgelopen twintig jaar in Toulouse een vanzelfsprekende plaats in het culturele leven weten te veroveren. Dit artikel bevat niet alleen een verslag van het festival, ook wordt een vergelijking gemaakt met de Nederlandse concertpraktijk.
In vergelijking met Nederlandse orgelconcerten valt op dat de festivalconcerten niet alleen bezocht worden door orgelfans, en ook dat de concerten niet gratis zijn, maar desondanks goed worden bezocht. Dat laatste sluit aan bij de Franse cultuur waar het volstrekt vanzelfsprekend is dat voor kwaliteit betaald moet worden. Belangrijk voor het welslagen van het festival is eveneens een professionele public relations en marketing. Het festival ‘Toulouse les Orgues’ toont het ongelijk aan van de Nederlandse gewoonte om kwalitatief hoogstaande orgelconcerten gratis of voor weinig geld toegankelijk te houden.


Foto: Peter Ouwerkerk