Vier Nederlandse nieuwbouw-orgels. Deel 1: twee nieuwe orgels in negentiende-eeuwse snit

door Sietze de Vries | Het ORGEL | Jaargang 111 | (2015) | Nummer 1

 

Sietze de Vries Vier Nederlandse nieuwbouw-orgels. Deel 1: twee nieuwe orgels in negentiende-eeuwse snit
Het ORGEL 111 (2015), nr. 1, 24-32 [samenvatting]

In 2009/2010 werden in dit blad vier nieuwbouworgels van Nederlandse makelij besproken: het Van Vulpen-orgel in de Gereformeerde Gemeente van Gouda, het Škrabl-orgel in de Westerkerk te Veenendaal, het Adema-orgel in de Hervormde Kerk van Scherpenzeel en het Verschueren-orgel in het Orgelpark te Amsterdam.
De afgelopen vier jaar zijn er weer diverse instrumenten opgeleverd. De redactie selecteerde vier instrumenten van bouwers die in de vorige serie niet aan bod zijn gekomen. Sietze de Vries bezocht samen met Cees van der Poel vier instrumenten. In dit eerste deel van een tweedelig artikel worden de orgels in de Adullamkerk te Barneveld en het Reil-orgel in de Bethelkerk te Bodegraven beschreven en besproken.
Het eerstgenoemde instrument werd gebouwd door Mense Ruiter Orgelmakers en in 2011 opgeleverd. Opvallend aan dit instrument (34 registers, Hoofdwerk, Bovenwerk en Pedaal) is met name de modern vormgegeven orgelkas. Volgens de makers is de klank een doorwerking van hun ‘Freytag-concept’.
Het orgel in de Bethelkerk te Bodegraven werd gebouwd door Orgelmakers Reil te Heerde en kwam in mei 2014 gereed. Het instrument telt 27 stemmen (Hoofdwerk, Bovenwerk, Pedaal) en is volgens een Van Dam-concept gemaakt.

Foto’s: Jan Smelik

Barneveld

Bodegraven