Het tweede Scherer-symposium in Tangermünde

door Victor Timmer |Het ORGEL |Jaargang 110 |(2014) |Nummer 6

Victor TimmerHet tweede Scherer-symposium in Tangermünde
Het ORGEL 110 (2014), nr. 6, 22-25 [samenvatting]

Vijf jaar na de ingebruikneming in 1994 van het gereconstrueerde Scherer-orgel in Tangermünde werd een eerste symposium rond dit orgel georganiseerd. Op 18 en 19 juli van dit jaar werd in Tangermünde opnieuw een Scherer-symposium gehouden, waar enerzijds met wat meer afstand werd teruggeblikt op de wijze waarop deze reconstructie indertijd tot stand was gekomen, anderzijds ook hoe in het verlengde van die ervaringen was gehandeld bij latere restauraties/reconstructies van Scherer-gerelateerde instrumenten zoals in Lemgo en Hamburg, Katharinenkirche, met zich wijzigende doelstellingen. Mede dankzij nieuwe historische gegevens betreffende instrumenten van de orgelmakers Scherer (ook in een bredere territoriale context) uitgebreid onderzoek van orgelkassen en pijpwerk van andere orgels, zal herstel van andere instrumenten in de toekomst op een nog betere basis kunnen plaatsvinden dan tot nu toe.