Twee Franssen-orgels gerestaureerd

door Rogér van Dijk & Cees van der Poel | Het ORGEL | Jaargang 110 | (2014) | Nummer 5

 

Rogér van Dijk & Cees van der Poel Twee Franssen-orgels gerestaureerd
Het ORGEL 110 (2014), nr. 5, 24-37 [samenvatting]

Van het omvangrijke oeuvre van de orgelmakersfamilie Franssen is betrekkelijk weinig bewaard gebleven. Veel van hun instrumenten vielen ten prooi aan brand, oorlogsschade en eenvoudig opruimwoede, dit laatste gevoed door stilistisch onbegrip en (al dan niet vermeende) slechte bouwkwaliteit. Met twee recent voltooide reconstructie en restauratie van Franssen-orgels zijn er twee instrumenten van deze orgelbouw-familie ‘bij gekomen’ en kunnen we beter kennisnemen van de klankwereld van deze Limburgse bouwers. Het betreft het instrument in de Munsterkerk in Roermond, dat in juni 1891 werd ingewijd, en het orgel in de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen in Den Haag, dat april 1906 werd opgeleverd. Het eerstgenoemde instrument werd in 2009-2011 gerestaureerd door Verschuren Orgelbouw uit Heythuysen. Het Haagse orgel werd in 2011 voltooid door Adema’s Kerkorgelbouw.

Den Haag Elandstraatkerk Foto’s Jan Smelik

Roermond Munsterkerk Foto’s Verschueren orgelbouw