Gendringen, Maartenskerk

Het ORGEL | Jaargang 110 | (2014) | Nummer 3

Gendringen, Maartenskerk
[Orgelbouwnieuws uit Het Orgel  2014/03]

 


Foto Aart van Beek

Het orgel werd in 1840-1841 gebouwd door Johann Daniel Nolting uit Emmerik. In de loop van der tijd werd er weinig aan het orgel gewijzigd. Kerk en orgel werden in april 1945 bij oorlogshandelingen beschadigd. In 1947 werden herstellingen uitgevoerd door S. Koch te Doetinchem en in 1948 door B. Koch te Apeldoorn. Hierover bleven geen gedetailleerde gegevens bewaard.
In 1964-65 werd het orgel gerestaureerd door D.A. Flentrop te Zaandam onder advies van Johan Legêne. Op aanwijzing van hem werd het pijpwerk met terughoudendheid behandeld.
In 2013-2014 werd als sluitstuk van de restauratie van kerkinterieur en toren het orgel gerestaureerd door Flentrop-Orgelbouw. De restauratie betrof een algeheel technisch herstel.
De orgelkas, aan frontzijde en zijwanden, en de balustrade werden opnieuw geschilderd door de fa. Wolters & Ovink, restauratieschilders te Deventer, op basis van onderzoek door en advies van kleurdeskundige Bert Jonker te Zwolle. De aan de achterzijde aanwezige originele beschildering, een houtimitatie uit 1841, bleef ongewijzigd.
AART VAN BEEK