In memoriam Hans van der Harst

door Teus den Toom |Het ORGEL |Jaargang 110 |(2014) |Nummer 2

Teus den ToomIn memoriam Hans van der Harst
Het ORGEL 110 (2014), nr. 2, 22-23 [samenvatting]

De in 1930 in Amsterdam geboren Hans van der Harst raakte tijdens zijn verblijf in het Norbertijnerklooster te Heeswijk in de ban van het orgel. Hij volgde lessen bij Albert de Klerk, Cor Kee en – aan het Brabants Conservatorium – bij Huub Houët en Louis Toebosch. In 1961 werd hij adviseur bij de Katholieke Klokken- en Orgelraad (KKOR). Tot aan zijn pensionering in 1996 heeft hij ongeveer 120 restauraties begeleid.
Opmerkelijk was zijn passie voor het negentiende-eeuwse orgel. Van der Harst keerde zich tegen (principiële) veroordelingen van de orgelbouw uit de negentiende eeuw, en vroeg aandacht voor instrumenten uit die periode die kwaliteiten bezaten.
Van der Harst publiceerde veel brochures en artikelen naar aanleiding van restauratieprojecten. Naast adviseur was hij ook werkzaam als docent orgelbouw en orgelhistorie aan het Nederlands Instituut voor Kerkmuziek te Utrecht, en als organist van de Utrechtse St.-Catharinakathedraal.
Van der Harst overleed op 10 januari 2014.


Foto: Frank Bult